Gluteenitonta vegaaniruokaa

Vegaaniruokavalio on tarvittaessa mahdollista toteuttaa myös gluteenittomana. Keliaakikolle gluteeniton ruokavalio on ehdoton, ja lisäksi osa ihmisistä voi olla allergisia gluteenille tai gluteenia sisältäville viljoille. Gluteenia ei kannata vältellä ilman pätevää syytä, jotta ruokavalio ei kavennu turhaan. 

Gluteenia sisältävät tuotteet

Vehnä (myös speltti), ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Gluteeniviljaksi luetellaan usein myös kaura, vaikka se ei itsessään sisälläkään gluteenia. Usein se kuitenkin viljellään tai siitä valmistetaan tuotteita gluteeniviljojen kanssa samoissa tiloissa, jolloin se voi sisältää gluteenia. Puhdaskaura-nimellä myytävät tuotteet ovat kuitenkin gluteenittomia. Osa gluteenittomista tuotteista on tehty vehnätärkkelyksestä, joka ei sovellu kaikille keliaakikoille, joten näiden tuotteiden käytöstä kannattaa kysyä aina henkilöltä itseltään.

Gluteenia sisältäviä vegaanisia tuotteita ovat esimerkiksi seitan, pasta, kuskus, bulgur, misotahna, lakritsi, mämmi ja olut. Useimpia näistä voidaan valmistaa myös gluteenittomana. Soijakastike saattaa sisältää vehnää, mutta koska se on fermentoitu, se soveltuu useimmille keliaakikoille. Myös esimerkiksi Jalotofun kylmäsavutofu on tästä syystä useimmille keliaakikoille soveltuva, koska sen sisältämä vehnä on osa tuotteen soijakastiketta. Gluteenia voi olla myös sellaisissa tuotteissa, joissa sitä ei oleta olevan. Esimerkiksi mallasuute, jota on useissa muroissa, voi sisältää gluteenia. 

Kaura

Puhdaskauratuotteet sopivat useimmille keliaakikoille, ja useimmat muista syistä kuin keliakian vuoksi gluteenia välttävät henkilöt syövät kauratuotteita. Kauratuotteiden soveltuvuus kannattaa aina selvittää henkilöltä itseltään. Keliakialiitolla on listaus gluteenittomista ja vähägluteenisista kauramaitotuotteista sekä lisätietoa kauran soveltuvuudesta keliaakikoille. Löydät tiedot täältä (pdf-tiedosto). Jos kauratuotteet eivät käy, niiden tilalla voi käyttää esimerkiksi soija-, riisi-, manteli- ja kookospohjaisia kasvimaitotuotteita.

Gluteenittomat reseptit

Vegaanihaasteen reseptipankista on yli sata reseptiä, jotka voi valmistaa ilman gluteenia. Klikkaa tästä reseptipankkiin ja kirjoita hakukenttään gluteeniton!

Kamomillan konditoria -blogissa on paljon gluteenittomia leivontareseptejä niin kakkuihin, muffinsseihin kuin piirakoihinkin. Tästä linkistä pääset suoraan blogin gluteenittomiin resepteihin.

Mitä gluteenia sisältävien tuotteiden tilalle?

Keliakialiiton sivuille on listattu gluteenittomia ja vegaanisia tuotteita. Näet listan täältä. Myös Vegaanituotteet.net-sivulle on useimmiten merkitty, jos tuote on gluteeniton.

  • Seitanin tilalla voi käyttää esimerkiksi tofua, tempeä tai soijasuikaleita. Härkiksen gluteenipitoisuus on analyysien mukaan alle 20 mg/kg eli myös sen voidaan sanoa olevan gluteenitonta. Nyhtökauraa ei suositella keliaakikoille, mutta monet muut gluteenia välttävät voivat sitä syödä. Jos haluat tehdä gluteenitonta seitania, voit kokeilla tätä reseptiä.

  • Gluteenitonta pastaa valmistetaan monenlaisista raaka-aineista, kuten maissista, riisistä, tattarista ja palkokasveista. Gluteenittomia pastoja myydään perusruokakauppojen lisäksi eko- ja kasvisruokakaupoissa.

  • Kuskusin, bulgurin ja ohran sijaan lisukkeena voi käyttää esimerkiksi riisiä, tattaria, hirssiä tai kvinoaa.

  • Monet Anamman tuotteista ja Apetitin kasvisjauhistuotteista ovat gluteenittomia, joten myös einestuotteista löytyy vaihtoehtoja gluteenittomille vegaaneille.

  • Esimerkiksi Semper- ja Finax-tuotesarjoissa on paljon vegaanisia ja gluteenittomia keksejä. Voit tarkistaa listan Vegaanituotteet-sivulta, jonne on merkitty, mikäli tuote on gluteeniton.

  • Fria-piparkakkutaikina, Schär-lehtitaikina ja Frian monet pakastepullat ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Näet listan taikinoista ja pullista Vegaanituotteet-sivulta.