Kasvimaitojen UKK

Kasvimaitoja on kauppojen valikoimissa valtavasti. Tarjolla on niin kaura-, soija-, riisi-, manteli- ja monia muita vaihtoehtoja. Vastaamme tässä tekstissä usein kysyttyihin kysymyksiin kasvimaidoista ja niiden käytöstä.

Miten kasvimaitoja käytetään?

Kasvimaitoja käytetään samalla tavalla kuin lehmänmaitoa. Ne sopivat niin ruoanlaittoon, leivontaan, muroihin, kahviin ja teehen kuin sellaisenaankin juotavaksi.

Miltä kasvimaidot maistuvat?

Kasvimaidot maistuvat kaikki vähän erilaisilta keskenään. Kauramaito maistuu nimensä mukaisesti kauralta, soijamaito soijalta, riisimaito riisiltä ja mantelimaito mantelilta. Osa kasvimaidoista on makeutettu ja osa maustettu vaniljalla. Useimpien mielestä kasvimaidot eivät sellaisenaan maistu lehmänmaidolta, mutta ruoanlaitossa, leivonnassa tai kahvissa niiden makua ei erota eläinperäisestä maidosta. Kasvimaitoja kannattaa maistella avoimin mielin ja etsiä niiden joukosta omat suosikit. Valikoimaa on valtavasti!

Voiko kasvimaitoja kuumentaa?

Useimmat kasvimaidot kestävät hyvin kuumentamisen, joten niitä voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa lehmänmaidon tapaan.

Mikä kasvimaito sopii parhaiten perunamuusiin?

Kaikki maustamattomat kasvimaidot toimivat perunamuusissa, mutta suosituimpia ovat kaura- ja soijamaidot. Kuumia juomia varten kehitetty Oatly iKaffe toimii mainiosti myös ruoanlaitossa, ja perunamuusiin se sopii erityisen hyvin. Perunamuusin nesteeksi kannattaa kokeilla myös kaurakermaa. Maustamattoman lisäksi saatavilla on eri tavoin maustettuja kaurakermoja, kuten sipuli- tai yrttikaurakermaa.

Mikä kasvimaito sopii parhaiten riisipuuroon?

Riisipuuroon voi käyttää mitä vain kasvimaitoa, mutta yleisimmin siihen käytetään soija-, kaura- tai mantelimaitoa. Täyteläinen iKaffe toimi myös hyvin riisipuurossa. Jos pidät kookoksen mausta, voit kokeilla riisipuuroon myös kookosmaitoa. Myös makeutetut ja vaniljallamaustetut kasvimaidot käyvät, mikäli aiot syödä riisipuuron makeana jälkiruokana.

Mikä kasvimaito sopii leivontaan?

Kaikkia kasvimaitoja voi käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa lehmänmaidon tapaan. Kaura- ja soijamaito ovat kuitenkin yleisimpiä.

Jos reseptissä puhutaan soijamaidosta, voinko käyttää sen tilalla kauramaitoa?

Useimmissa resepteissä kasvimaidon voi vaihtaa toiseen ilman, että se vaikuttaa lopputulokseen. Suolaisissa resepteissä ei kuitenkaan kannata käyttää makeutettua tai vaniljalla maustettua kasvimaitoa.

Mikä kasvimaito soveltuu kahviin?

Oatly iKaffe, Alpro Soya for Professionals, Kaslinkin kaurajuoma sekä Rainbow’n kaura- ja soijajuoma ovat suosituimmat kahviin soveltuvat kasvimaidot. Jotkin muut kasvimaidot saattavat sakkaantua kahvin seassa, mikä voi johtua kahvin happamuudesta tai lämpötilasta. Kahvin vaihtaminen tummapaahtoiseen tai kasvimaidon kaataminen kuppiin ennen kahvia voivat auttaa. Lue lisää kahvimaitovinkkejä toisesta blogikirjoituksestamme.

Mikä kasvimaito on edullisinta?

Rainbow-, Lidlin Milbona- sekä Kaslink-tuotesarjojen kasvimaidot ovat litrahinnoiltaan edullisimpia kasvimaitoja.

Voiko kasvimaitoja tehdä itse?

Kasvimaitoja voi tehdä tehosekoittimella itse esimerkiksi liotetuista pähkinöistä tai siemenistä. Tehosekoita pähkinöitä ja vettä, kunnes seos on tasaista. Valuta seos harsokankaan läpi ja mausta halutessasi esimerkiksi ripauksella suolaa tai vaniljaa. Markkinoilla on myös erityisiä soijamaitokoneita, joilla voi valmistaa soijamaidon lisäksi muitakin kasvimaitoja.

Kuinka paljon kalsiumia ja vitamiineja kasvimaidoissa on?

Suurimmassa osassa kasvimaitoja on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa. Useimpiin kasvimaitoihin on lisätty myös B12- ja D-vitamiinia sekä muita vitamiineja ja hivenaineita. Määrät voit tarkistaa kasvimaitopurkin kyljestä. Luomukasvimaitoihin ei saa lisätä kalsiumia tai vitamiineja kuin poikkeustapauksissa. Ravitsemuksellisesti on siis hyödyllisempää käyttää vitaminoituja kasvimaitoja.

Lisätäänkö kasvimaitoihin sokeria?

Joihinkin kasvimaitoihin on lisätty sokeria, mutta tarjolla on myös paljon sokerittomia vaihtoehtoja. Monet kaura- ja riisimaidot ovat luonnostaan hiukan makeita, sillä ne sisältävät kauran ja riisin luonnollisia sokereita.

Olen kuullut, että soijamaidosta voi tehdä majoneesia. Voiko majoneesia tehdä myös muista kasvimaidoista?

Soijamaidosta voi tosiaan tehdä majoneesia. Yhden helpon ohjeen löydät täältä. Muista kasvimaidoista ei voi valitettavasti tehdä majoneesia, sillä niiden vähäisempi proteiinimäärä estää majoneesissa tarvittavan emulsion syntymisen.