Kuivattujen papujen, herneiden ja linssien valmistus

Pavut, herneet ja linssit ovat ravitsevaa, ekologista ja todella taloudellista ruokaa. Ne sisältävät muun muassa B-ryhmän vitamiineja, kalsiumia, kuitua, hyviä hiilihydraatteja sekä runsaasti proteiinia. Papuja saa toki edullisesti myös kaupoista valmiiksi keitettyinä ja niiden valikoima on suuri. Itse keittämällä ne tulevat kuitenkin kaupan valmispapujakin edullisemmiksi. Papuja kannattaa valmistaa kerralla suurempi annos ja pakastaa pavut sitten sopivan kokoisissa annoksissa.

Perusohje kuivattujen papujen ja linssien valmistukseen

 1. Huuhtele tarvittava määrä papuja/linssejä kylmällä vedellä. Poista seasta mahdolliset roskat ja vioittuneet pavut.

 2. Jätä pavut likoamaan kylmään veteen. Liotusveden määrä on suurin piirtein kolme kertaa papujen määrä. Liotusaika on 10–12 tuntia, mutta pidemmästä liotusajasta ei ole haittaa. Käytännöllistä on laittaa pavut likoamaan illalla ja keittää aamulla tai laittaa pavut likoamaan aamulla ja keittää illalla. Huom! Punaisia linssejä ei tarvitse liottaa ollenkaan, vihreitä ja ruskeita linssejä voi liottaa puolisen tuntia, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä.

 3. Liottamisen jälkeen pavut ovat tuplanneet kokonsa ja imaisseet suuren osan liotusvedestä itseensä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.

 4. Laita pavut kattilaan ja laske niiden päälle reilusti kylmää vettä. Papujen tulee olla kokonaan veden alla. Anna veden kiehahtaa ja laske sitten lämpöä siten, että pavut saavat kiehua pienellä lämmöllä. Jotta pavut eivät kiehu yli, kannattaa kattilan kansi pitää raollaan. Kannen saa pysymään paikallaan esimerkiksi puisella pyykkipojalla. Jos veden pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois kauhalla.

 5. Saatat joutua lisäämään vettä keittämisen aikana. Voit kuumentaa veden ensin vedenkeittimessä kiehuvaksi ja lisätä sitten papujen sekaan, niin säästyt veden uudelleenkuumenemisen odottelulta.

 6. Keittoaika vaihtelee lajeittain, papujen koon ja liotuksen pituuden mukaan, sekä papujen säilytysajan ja -tavan mukaan. Tarkkaa keittoaikaa pavuille ei siis ole täysin mahdollista antaa. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä.

 7. Useimmat pavut ovat kypsiä noin tunnissa. Linssit kypsyvät nopeimmin ja adukipavut sekä härkäpavut valmistuvat reilussa puolessa tunnissa. Soijapavut taas vaativat useamman tunnin mittaisen kypsennyksen. Kun 3/4 suositellusta keittoajasta on kulunut, voit arvioida papujen kypsyyden maistamalla ja jatkaa keittoaikaa aina välillä papuja maistellen.

 8. Jos pavut käyttää pihveihin, pyöryköihin, levitteisiin tai tahnoihin, niiden voi antaa kiehua melko pehmeiksi. Jos taas haluat pavut kauniin kiinteinä vaikkapa salaatin sekaan, kannattaa keittoaika pitää lyhyempänä. Huolehdi kuitenkin, että pavut ovat kypsiä.

 9. Lisää suolaa keitinveteen vasta, kun pavut ovat lähes kypsiä. Suola voi hidastaa papujen kypsymistä, ja ne saattavat jäädä koviksi pitkästäkin keittoajasta huolimatta. Suolattomat pavut ovat kuitenkin monen suuhun aika mauttomia.

 10. Pavut ovat sopivan kypsiä, kun ne ovat kokonaisia, mutta helposti muussattavissa sormin tai haarukalla. Pavut voi lopuksi huuhdella juoksevan veden alla.

 11. Erilaiset mausteliemet kannattaa sekoittaa papuihin, kun ne ovat vielä kuumia. Näin maut imeytyvät paremmin.

Keitettyjen papujen säilyttäminen

Jos papuja ei käytä heti, voi keitetyt pavut säilöä purkissa jääkaapissa. Purkkiin voi laittaa myös vettä ja vaikka vähän suolaa säilyvyyden lisäämiseksi. Pavut säilyvät jääkaapissa hyvinä muutaman päivän.

Pavut kestävät oikein hyvin myös pakastamista, joten niitä kannattaa keittää kerralla suurempi määrä ja pakastaa annospusseissa.

Vatsalle lempeät pavut

Jos et ole tottunut syömään papuja, kannattaa niihin tutustua ensin pieninä annoksina.

Mikäli pavut aiheuttavat vatsavaivoja, kannattaa kokeilla vaihtaa keitinvesi kerran keittämisen alkuvaiheessa ja muistaa keittää pavut tarpeeksi kypsiksi. Myös kuminan lisääminen keitinveteen saattaa auttaa papuja sulamaan paremmin. 

Pavut voi myös “aktivoida” ennen keittämistä. Kun olet liottanut pavut, kaada niistä vesi pois ja anna niiden itää kannettomassa astiassa huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Papujen itäminen käynnistyy, mutta näkyvää itua ei vielä ehdi syntyä. Huuhtele pavut hyvin ennen keittämistä. Aktivoidut pavut kypsyvät nopeammin ja ne ovat helpommin sulavia.

Kuva: Edgar Castrejon, Unsplash