elokuvaohjaajaKatja Gauriloff

Vegaanipäivistä vegaanikuuhun. Mihin tämä tie vielä viekään.

Hyvinvointia kaikille olennoille ja parempaa uutta vuotta!

(Kuva: Matias Partanen)

Hyvinvointia kaikille olennoille
kirjailija ja pappiKai Sadinmaa

Vegaanihaasteeseen on helppo liittyä. Joukkovoima tukee hyvää asiaa. Vegaanius liittyy elämän kaikinpuoliseen kunnioitukseen. Myötätunto on ihmisen tärkein ominaisuus. Sitä on vaalittava. Muuten olemme vaarassa kadottaa ihmisyytemme. Meidän on luovuttava tarpeettomasta väkivallasta ja suhtauduttava suurella lempeydellä eläinsisariimme ja -veljiimme, koko luomakuntaan. Maailma on yksi ja jakamaton.

Myötätunto on ihmisen tärkein ominaisuus.
Näyttelijä, Vegaanihaasteen kummi 2018Riku Nieminen

Olen vegaani koska se on helppoa! Nykyään lähikaupat ja ravintolat ovat täynnä maukasta eläinperätöntä polttoainetta hektisen elämänrytmini ylläpitämiselle! Suosittelen haastetta ja vegaanista elämäntyyliä kelle tahansa!

Olen vegaani koska se on helppoa
NäyttelijäAnna-Leena Sipilä

Halusin lähteä mukaan Vegaanihaasteeseen, koska haluan omilla teoillani edes hieman yrittää vähentää jättämääni jälkeä luontoon. Rakastan myös eläimiä, joten minulla on usein hieman huono omatunto jos syön lihaa.

näyttelijä, Vegaanihaasteen kummi 2018Eero Ritala

Tervetuloa alati kasvavaan joukkoomme! Vegaaninen ruokavalio tuottaa hyvänolontunnetta monella eri tavalla; samalla kun pelastat maailmaa ilmastonmuutokselta ja eläimiä kärsimykseltä saat itsellesi kevyemmän olon vaikka et herkuista luovukaan. Etkä ole enää yksinäinen outolintu; netti on täynnä reseptejä ja kaupoista löytyy joka päivä uutta vegaanista arkea helpottavaa. Onnea matkaan! 
(Kuva: Ilkka Saastamoinen)

kaupoista löytyy joka päivä uutta vegaanista arkea helpottavaa
kirjailija, Vegaanihaasteen kummi 2018Miki Liukkonen

Ryhdyin vegaaniksi kaksi vuotta sitten. Olen aina ollut erittäin eläinrakas ja tunsin, että paras tapa puolustaa eläinten oikeuksia on ryhtyä vegaaniksi kokonaan. Toinen painava syy oli vegaaniuden ympäristöystävällisyys. Kehoitan jokaista ottamaan osaa Vegaanihaasteeseen. Kerrankos sitä eletään. Kuukausi sinne tänne. Plus itse ainakin huomasin vegaaniksi ruvettuani myös huomattavia terveysvaikutuksia: en ole juuri koskaan sairas.

Kehoitan jokaista ottamaan osaa Vegaanihaasteeseen.
toimittaja ja kirjailijaKimmo Ohtonen

Haluan lähteä mukaan Vegaanihaasteeseen, koska haluan kokeilla kuukauden ajan, miltä tuntuu elää sataprossaisesti vegaanina. En ole syönyt lihaa vuosikausiin, mutta kalaa ja maitotuotteita syön silloin tällöin. Vaimoni kanssa olemme jo pitkään puhuneet siitä, että tuntuisi oikealta siirtyä kokonaan vegaaniselle ruokavaliolle. Kenties tämän haasteen kautta puheet konkretisoituvat viimein teoiksi.

muusikkoKasmir

Olen jo pidemmän aikaa halunnut lähteä kokeilemaan kasvisruokavaliota. Kitaristi Mikko Kosonen kyseli minulta, että olisinko kiinnostunut Vegaanihaasteesta, ja mikä olisikaan parempi tapa aloittaa vuosi? Suostuin oitis. Lähden suurella mielenkiinnolla haastamaan itseni sekä ruoanvalmistuksen ammattilaisena että kohtalaisen pinttyneenä sekaanina. Vegaanihaaste, bring it on!!

mikä olisikaan parempi tapa aloittaa vuosi?
taiteilijaPaola Suhonen

30 vuotta kasvissyöjänä, vegaanius yhä haaveena.

Kuva: Kim Öhrling

näyttelijä, Vegaanihaasteen kummi 2018Iiro Panula

Mä olen ollut vegaani jo useamman vuoden yhdessä avopuolisoni kanssa. Mulle vegaanina olon tärkein prioriteetti on kaiken elämän kunnioittaminen ja empatian laajentaminen koskemaan myös niitä, jotka eivät itse osaa puhua puolestaan: eläinten. Tietysti siihen liittyy myös aatteen terveellisyys myös itselle ja ympäristölle, mutta vegaaniksi päädyin ajattelemalla itseni eläinten asemaan. 

Mä yritän aina ajatella elämän erilaisia pulmia useammalta kantilta ja samaistua muiden ihmisten asemaan. Tässäkin kysymyksessä olen tullut siihen tulokseen, että vegaaniudessa ei ole kyse hyvistä tai pahoista ihmisistä vaan siitä, että ihmisiä pitää välillä hieman rohkaista tarkastelemaan ja kyseenalaistamaan ulkoa opittuja tapoja ja kulttuuria ja etsiä niistä epäkohtia. 

Musta yksi isoista epäkohdista meidän kulttuurissa on ajattelutapa, jossa muiden eläinlajien täydellinen alistaminen ihmisten tarpeiden tyydyttämiseksi on täysin luonnollista ja hyväksyttävää. Kun tätä tapaa alkaa kyseenalaistaa ja esittää itselleen ja muille kysymyksiä, on lopulta todella vaikeaa perustella, miksi meidän olemassaolomme on yksin tärkeämpi kuin kaikkien muiden yhteensä. Olen myös aivan varma, että suurin osa meistä ihmisistä ei nykypäivänä enää loisi vastaavaa yhteiskuntaa, johon kuuluisi esimerkiksi liha- tai maitoteollisuutta, jos näiden teollisuudenalojen todellinen luonne olisi laajemmin tiedossa. 

Vegaanihaaste on yksi niistä nykypäivän edelläkävijöistä, jotka samaan aikaan lisäävät ihmisten tietoisuutta kulttuurin epäkohdista ja luovat sitä kautta omalta osaltaan siihen muutoksen. Se tarjoaa uuden elämän avaimet suoraan käteen mm. päivittäisten ohjeiden ja reseptien muodossa. On todennäköistä, että ennen pitkää ihmisten ympäristölle aiheuttamat tuhot muuttavat vallitsevaa kulttuuria lopullisesti, mutta kukaan ei ole sanonut, että muutoksen täytyisi olla ikävää! Juuri siitä syystä Vegaanihaaste kannattaa ottaa vastaan!

uden elämän avaimet suoraan käteen