Vegaanijuustot – valmiit juustot ja muutamia hyviä reseptejä

Lähes kaikelle löytyy vegaaninen versio – myös juustolle. Vegaaninen juusto on helpointa ostaa valmiina kaupasta, mutta sitä voi myös tehdä itse. Olemme listanneet alle joitakin yleisesti tykättyjä juustoja sekä juustoreseptejä.

Miltä vegaaniset juustot maistuvat?

Koska vegaaniset juustot tehdään eri raaka-aineista kuin eläinperäiset, ne todennäköisesti maistuvat erilaiselta kuin mihin olet tottunut, ja niiden suutuntumakin voi olla erilainen. Lisäksi ne voivat käyttäytyä ruoanlaitossa eri tavoin kuin eläinperäinen juusto. Kokeile vegaanisia juustoja rohkeasti, sillä uusiin makuihin voi kestää tottua useamman maistelukerran verran. Jos kokeilemasi juusto ei miellytä leivällä, testaa sitä pitsaan, lämpimiin voileipiin, lasagneen tai kasvissosekeittoon.

Moni on tykästynyt vegaanisiin valmisjuustoihin tai opetellut tekemään niitä itse. Toisaalta moni ei ole kokenut vegaanisia juustoja omakseen, ja he ovatkin alkaneet käyttää muita leivänpäällisiä. Kokeile esimerkiksi hummusta, avokadoa tai kylmäsavutofuviipaleita! Lue myös leivänpäällisvinkit blogistamme. Tutustu vegaanisiin juustoihin ja muihin leivänpäällisiin pikkuhiljaa ja etsi niiden joukosta omat suosikit!

Miten vegaanisia juustoja käytetään?

Vegaanisia juustoja voidaan käyttää samoin kuin eläinperäisiäkin juustoja eli leivän päällä, ruoanlaitossa, leivonnassa ja naposteluun. Jos teet pitsaa, kannattaa juustoraaste laittaa tomaattikastikkeen päälle ja muiden täytteiden alle. Voit myös sekoittaa juustoraasteen kaurakermaan ja levittää pitsan päälle ennen paistamista.

Valmiit vegaaniset juustot

Vegaanisia juustoja myydään nykyisin hyvin monissa ruokakaupoissa, mutta parhaat valikoimat on marketeissa ja kasvisruokiin erikoistuneissa kaupoissa.

  • Porlammin kookospohjaisesta Vege Plus -juustosta on tullut monelle vakijuusto. Sitä on saatavilla palana, siivuina ja raasteena. Tämä juusto sisältää monista muista vegejuustoista poiketen myös kalsiumia ja D-vitamiinia. Tuote on valmistettu Suomessa.

  • Oatlyn kaurapohjainen påMackan on monen hyvänmakuiseksi toteama tuorejuusto. Se sopii levitteeksi leivälle sekä monenlaiseen leivontaan. Tuote on soijaton ja vähägluteeninen.

  • Violifen kookospohjaiseen tuotesarjaan kuuluu palajuustoja, siivuja sekä tuorejuustoja. Paloista suosituimpia ovat Smoked ja For Pizza, mutta makuja on monia muitakin. Prosocianoa voi käyttää, kuten parmesaania esimerkiksi pastaan, pestoon tai pitsaan. Sarjan tuorejuustoista maustamaton käy hyvin leivontaan, kuten tähän suklaajuustokakkuun. Sarjan tuotteet ovat gluteenittomia ja soijattomia.

  • Sheese-tuotesarjaan kuuluu niin paloja, raasteita kuin tuorejuustojakin. Greek style on fetaa muistuttava palajuusto. Raastetta on saatavilla mozzarellan sekä cheddarin tyylisenä. Tuorejuustojen maut ovat sweet chili, ruohosipuli ja valkosipuli-yrtti. Osa tuotteista on soijapohjaisia ja osa soijattomia. Tuotteet ovat gluteenittomia.

Muitakin vegaanisia juustoja on saatavilla perusruokakaupoissa. Voit katsoa listan Vegaanituotteet-sivulta http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/kasvimaitotuotteet/. Jos paikkakunnallasi on Vegekauppa tai Ruohonjuuri, kannattaa niiden valikoimaan tutustua myös! Näissä liikkeissä on tarjolla mm. mantelipohjaisia juustosiivuja sekä manteli- ja cashewpähkinäpohjaisia artisaanijuustoja.

Vegaanista juustoa voi tehdä myös itse

Itse tekemällä vegaanisten juustojen valikoima laajenee paljon, sillä reseptejä voi varioida lähes loputtomiin.

  • Mantelijuustoa varten tarvitset mantelijauhoja, äöjyä, vettä, sitruunamehua, valkosipulia ja mausteita. Juustomassa hienonnetaan sileäksi tehosekoittimella ja paistetaan uunissa. Mantelijuusto sopii mm. salaattiin, leivälle ja viinirypäleiden kera naposteltavaksi.

  • Cashewpähkinäjuusto saa paljon hyvää lisämakua ravintohiivahiutaleista. Juusto hyydytetään kasviperäisellä hyytelöimisaineella eli agar agarilla. Cashewpähkinäjuustoa voi leikata juustohöylällä leivän päälle tai raastaa pasta-annoksen seuraksi.

  • Cashewpähkinöistä voi valmistaa myös tuorejuustoa, joka sopii levitteeksi leivälle ja jota voi maustaa monin eri tavoin.

  • Cashewpähkinöistä ja manteleista, ravintohiivahiutaleista ja suolasta voi tehdä parmesaania tehosekoittimella. Voit kokeilla pähkinöiden sijaan myös auringonkukansiemeniä!

Vegaanijuustojen ravintoarvot

Kauppojen vegaaniset juustot eivät yleensä vastaa ravitsemuksellisesti eläinperäisiä juustoja. Eläinperäisissä juustoissa ei kuitenkaan ole mitään sellaista, mitä ei saisi monipuolisesti koostetusta vegaaniruokavaliosta. Voit lukea Vegaaniliiton sivuilta kasviperäisistä kalsiuminlähteistä ja blogistamme proteiininlähteistä. Itsetehdyissä juustoissa voi olla hyväkin määrä proteiinia ja kalsiumia, jos raaka-aineina on käytetty pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja ravintohiivahiutaleita.