Vegaanina ravintoloissa ja kahviloissa

Ravintoloiden vegaaninen tarjonta on kasvanut hurjasti viime vuosina. Jos listalla ei ole valmiiksi vegaanista annosta, niin usein pyytämällä pieniä muutoksia voi muokata esimerkiksi juustoa sisältävän kasvisruoka-annoksen vegaaniseksi. Lisäksi monista ravintoloista voi saada yllättävän hyviä gourmet-annoksia vegaanisena, etenkin jos kysyy vegaanista annosta tai menua etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse.

 • Moni kahvila pitää nykyään valikoimissaan kaura- tai muita kasvimaitoja. Kysy ja ylläty! Lempikahvilan myyjää voi myös pyytää ottamaan kasvimaito valikoimiinsa.

 • Raakakakut ovat useimmiten vegaanisia. Munkkirinkelit tai hillomunkit voivat usein olla munattomia ja maidottomia, joten niiden kuten muidenkin leivonnaisten kohdalla kannattaa aina kysyä. 

 • Pizzerioiden listalla on yleensä kasvispizza tai sellainen pizza, jonka täytteet voi valita itse. Monien ravintoloiden valikoimissa on jo vegaanista juustoa. Jos sitä ei ole valikoimissa, voit pyytää jättämään eläinperäisen juuston pois. Useimmiten juuston tilalle voi pyytää jonkin muun täytteen. Joissakin paikoissa saatetaan pizzapohjan leivonnassa käyttää maitoa/maitojauhetta tai kananmunaa. 

 • Etnisistä ravintoloista saa hyvin usein kasvisruokaa, joka on usein joko valmiiksi vegaanista tai helposti vegaaniseksi muokattavissa. Esimerkiksi kiinalaisissa ja thaimaalaisissa ravintoloissa on yleensä listalla tofuruokia, jotka voi pyytää valmistamaan ilman kalakastiketta, ja kookospohjaisista curryannoksista kannattaa myös varmistaa, ettei niissä ole kermaa. Sushi-ravintoloista saa yleensä vegaanisia susheja, ja monissa paikoissa vaihtoehtoihin ja laajaan valikoimaan on todella panostettu.

 • Kebab-ravintoloissa on usein falafel-annoksia. Falafelit ovat useimmiten vegaanisia, mutta ne saattavat joskus sisältää kananmunaa tai maitoa. Annoksen kastikkeissa saattaa olla lihalientä, majoneesia (sisältää yleensä kananmunaa) tai jogurttikastiketta. Nämä voi pyytää jättämään pois. Myös lisukesalaatin päälle laitetun kastikkeen vegaanisuudesta voi kysyä. Tarvittaessa sen voi pyytää korvaamaan jollakin vegaanisella tai jättämään pois. Moniin kebab-ravintoloihin on tullut valikoimiin Vöneriä, joka on vegaanista vehnägluteenista tehtyä "kebabia".

Muutamia vinkkejä ketjuravintoloiden ja -kahviloiden vegaanisista ruoista:

 • Raxissa kaikki keitot ovat vegaanisia, ja salaattipöydässä on myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja. Kastikkeissa on monta vegaanista vaihtoehtoa, esimerkiksi valkosipulimajoneesia ja porkkanahummusta. Oumph!-jalapeno pizza ja Falafel-nacho pizza ovat vegaanisia (sisältävät vegaanista juustoa). Jalapeno-kasvisnuggetit, maissipalat ja sipulirenkaat ovat myös vegaanisia. Jälkiruokana saa vegaanista soijajäätelöä, myös vohvelipikari on vegaaninen (ja gluteeniton). Vegaanisia kastikkeita ovat mansikkakastike ja colakastike. Myös Oreo-keksit, kirsikkamurukakku, Skittles-makeiset, lakupuikot ja mustekala-makeiset (lakritsi ja hedelmä) ovat vegaanisia.

 • Pancho Villan Vegehampurilainen ja Tofuhampurilainen ovat vegaanisia, kun annoksen remu-dipin tilalle ottaa vegaanisen aurinkokuivattu tomaatti -majoneesin tai guacamolen. Samoin vegaanisia annoksia ovat Soft Tacos Tofu, Soft Tacos Kasvis, Kasvissalaatti ja Tofusalaatti. Combo Fajitas -annoksesta saa vegaanisen, kun valitsee täytteiksi tofun ja grillatut kasvikset (kasvikset voi pyytää valmistamaan ilman hunajaa) ja jättää annokseen kuuluvan ranskankerman pois. Jälkiruokalistalta löytyy vegaaninen sorbetti.

 • Pizzariumissa on aina saatavilla vegaanista pitsaa. Vegaanihaasteen kunniaksi kausimakuna on Caprese Vegana, joka sisältää tomaattikastiketta, kirsikkatomaatteja, vegaanista mozzarellaa, basilikaa ja oreganoa.

 • Rossossa on listalla Vegaanipizza, johon tulee vegaanista juustoa. Myös Fantasia-pizzan saa haluamillaan kasvistäytteillä ja pyydettäessä vegaanisella juustolla. Rosson Papupyörykät on vegaaninen annos, samoin alkuruuista valkosipulileipä ja salaatti Verde. Rossosta saa myös jälkiruokana vegaanista mango-passionsorbettia.

 • Hesburgerilla on valmiiksi vegaaninen kasvistortilla, jossa on paneroituja soijatikkuja ja vegaanista chilimajoneesia (huom! soijatortillassa on juustoa). Myös Kaura-härkäpapuhampurilainen sopii vegaanille, kunhan pyytää hampurilaisen ilman paprika- ja kurkkumajoneesia ja ottaa niiden tilalle joko vegaanisen chilimajoneesin, valkosipulikastikkeen (huom! ei valkosipulimajoneesia) tai BBQ-kastikkeen. Kastikepussi tulee tällöin erikseen, ja kastikkeen voi itse lisätä hampurilaisen väliin. Hyväksi koettu vaihtoehto on myös tilata hampurilaisen lisäksi sipulirenkaat, joihin kastike sisältyy, ja latoa nekin hampurilaisen täytteeksi. Ranskalaiset perunat ovat tietenkin vegaanisia. Pienistä annoksista vegaanisia ovat soijatikkuannos ja sipulirenkaat, kun niihin valitsee vegaanisen kastikkeen.

 • McDonald'sissa on vegaaninen McVegan-hampurilainen, jossa on soijapihvi ja vegaanista McFeast-majoneesia. Myös Sweet Chili McWrap Veggie on vegaaninen (tortilla, jossa on täytteenä soijapihviä ja vegaanista McFeast-majoneesia sekä sweet chili -kastiketta). Ranskalaiset perunat ovat täälläkin tietenkin vegaaniset, ja dippikastikkeista vegaanisia ovat barbequedippi, chilidippi, currydippi, hapanimelädippi ja ketsuppi.

 • Kotipizzasta saa Härkis Burgerpizzaa, jossa on vegaanista Long Island kastiketta, kun juuston tilalle pyytää vegaanista juustoa. Myös Perfetta- ja Monster-pizzan saa vegaanisella juustolla ja täytteillä, joista vegaanisia ovat kasvisten lisäksi Härkis ja falafelit. Myös monet Kotipizzan kastikkeista ovat vegaanisia – kysy tarkemmin ravintolasta.

 • Amarillon Vege Burger on täysin vegaaninen annos. Fajitas-annoksesta saa vegaanisen, kun valitsee täytteiksi Härkiksen, kasvispihvin tai bataattilohkot (kaksi täytettä sisältyy annokseen) sekä pyytää annoksen ilman ranskankermaa. Soft tacos Vegan Härkis-täytteellä on valmiiksi vegaaninen, samoin Fruity salad Härkiksellä. Alkuruuaksi nachot ja sipulirenkaat ovat myös vegaaniseen ateriaan sopivia. Nachos con salsas -annos pitää pyytää ilman ranskankermaa ja cheddarkastiketta.

 • Coffee Housen valikoimissa on soijamaitoa sekä mantelimaitoa, joten latte ja cappuccino onnistuvat helposti vegaanisina. Myös erikoiskahveihin saatavat makusiirapit ovat vegaanisia. Ananas-kookossmoothie on vegaaninen kun pyytää tekemään sen soija- tai mantelimaitoon, ja Porkkana-inkivääri Fruity on valmiiksi vegaaninen juoma. Suolaisista valikoimista Hummus-toast ja Kasvis-hummusbagel ovat vegaaneille soveltuvia, ja makeina vaihtoehtoina löytyy vaihdellen mm. omenapiirakkaa, kardemummakierrepullaa ja raakasuklaapatukoita. Myös erikoiskahvin kanssa tuleva pieni Valrhona 70 % tumma suklaa on vegaanista. Valikoimissa on ajoittain pakastimessa myös gluteenitonta ja vegaanista kanelipullaa, jota kannattaa kysyä.

 • Arnoldsilla vegaanisia herkkuja ovat Tipu Original (valikoimissa vain joissain Arnoldsin toimipaikoissa), Kanelisokeri Original ja Omenahillo Jammy kanelisokerikuorrutuksella. Arnoldsilta saa pyytämällä myös soijamaitoa kahviin.

 • Picnicin Vegepatonki on vegaaninen, ja salaattiannoksen tai uuniperunan voi myös koostaa vegaaniseksi. Erikoiskahvit saa mantelimaitoon valmistettuna.

 

(Kuva: Dan Gold, unsplash.com)