Vegaanina ravintoloissa ja kahviloissa

Ravintoloiden vegaaninen tarjonta on nykyisin jo tosi hyvällä mallilla erityisesti isoissa kaupungeissa ja monissa ketjuravintoloissa. Useat ravintolat myös merkitsevät ruokalistaansa ne annokset, jotka ovat sellaisenaan tai pienin muutoksin vegaanisia, jolloin ruoan valitseminen helpottuu. Annokset voivat olla vegaanisia, vaikka sitä ei erikseen ruokalistassa mainittaisikaan, joten kannattaa kysyä tarkennusta henkilökunnalta.

Jos ravintolassa ei ole valmiiksi vegaanista annosta, niin usein annoksen voi pienin muutoksia muokata vegaaniseksi. Monista ravintoloista voi saada hyviä gourmet-annoksia vegaanisena, etenkin jos kysyy vegaanista annosta tai menua etukäteen sähköpostitse, puhelimitse tai sosiaalisen median kautta.

Yleistä ravintoloista

 • Pizzerioiden listalla on yleensä kasvispizza tai sellainen pizza, jonka täytteet voi valita itse. Voit pyytää jättämään eläinperäisen juuston pois, ja joskus sen tilalle voi saada toisen täytteen. Monien ravintoloiden valikoimissa on vegaanista juustoa. (Joissakin paikoissa saatetaan pizzapohjan leivonnassa käyttää maitoa/maitojauhetta tai kananmunaa.)
 • Tosi monista ravintoloista ympäri Suomen saa vegaanista pitsaa ja muita annoksia Vönerillä eli vegaanisella kebabilla. Listan näistä ravintoloista näet täältä.
 • Kiinalaisista, intilaisista, thaimaalaisista, egyptiläisistä, japanilaisista, libanonilaisista, meksikolaisista ja monista muista ravintoloista saa hyvin usein kasvisruokaa, joka on usein joko valmiiksi vegaanista tai helposti vegaaniseksi muokattavissa. Esimerkiksi kiinalaisissa ja thaimaalaisissa ravintoloissa on yleensä listalla tofuruokia, jotka voi pyytää valmistamaan ilman kalakastiketta. Kookospohjaisista curryannoksista kannattaa myös varmistaa, ettei niissä ole kermaa. Sushi-ravintoloista voi saada vegaanisia susheja. Monissa ravintoloissa vaihtoehtoihin ja laajaan valikoimaan on todella panostettu.
 • Kebab-ravintoloissa on usein falafel-annoksia. Falafelit ovat useimmiten vegaanisia, mutta ne saattavat joskus sisältää kananmunaa tai maitoa. Annoksen kastikkeissa saattaa olla lihalientä, majoneesia (sisältää yleensä kananmunaa) tai jogurttikastiketta. Nämä voi pyytää jättämään pois. Myös lisukesalaatin päälle laitetun kastikkeen vegaanisuudesta voi kysyä. Tarvittaessa sen voi pyytää korvaamaan jollakin vegaanisella tai jättämään pois. Moniin kebab-ravintoloihin on tullut valikoimiin Vöneriä tai muun valmistajan tekemää vehnäproteiinista tehtyä "kebabia".
 • Facebookissa on paljon kaupunkikohtaisia vegaaniryhmiä, joista saa tietoa eri kaupunkien ravintoloiden vegaanitarjonnasta. Olemme listanneet ryhmiä tänne

Ketjuravintolat ja huoltoasemat

 • Raxissa Vöner- ja falafel-pizza ovat vegaanisia (sisältävät vegaanista juustoa). Jos vegaanista pizzaa ei ole valmiina tarjolla, sitä valmistetaan pyynnöstä ilman lisämaksua. Keitoista ja salaattipöydästä löytyy myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja ja jälkiruoaksi saa vegaanista jäätelöä.

 • Pancho Villasta saa vegaanisena vegehampurilaisen ja kasvissalaatin. Jälkiruokalistalta löytyy vegaaninen sorbetti.

 • Pizzariumissa on aina saatavilla vegaanista pizzaa. 

 • Rossossa on listalla Rustiga Vegana sekä Vegana -pizzat, Risotto Vegano sekä Polpette Fagioli -papupyörykkäannos.

 • Subwayssa patongin voi täyttää kasviksilla ja Vegan Delite -pihvillä. Leivistä vaalea, tumma, 9-viljan leipä ja vaalea seesam ovat vegaanisia. Kastikkeista puolestaan BBQ, makeasipuli, tulinen, punaviinietikka ja öljy ovat vegaanisia.

 • Hesburgerilla on valmiiksi vegaaninen Kasvistortilla, jossa on paneroituja soijatikkuja ja vegaanista chilimajoneesia. (Huom! Soijatortillassa on juustoa ja eläinperäistä majoneesia.) Myös Kaura-härkäpapuhampurilainen sopii vegaanille, kun pyytää hampurilaisen ilman paprika- ja kurkkumajoneesia ja ottaa niiden tilalle joko vegaanisen chilimajoneesin tai BBQ-kastikkeen. Kastikepussi tulee tällöin erikseen, ja kastikkeen voi itse lisätä hampurilaisen väliin. Hyväksi koettu vaihtoehto on myös tilata hampurilaisen lisäksi sipulirenkaat, joihin kastike sisältyy, ja latoa nekin hampurilaisen täytteeksi. Ranskalaiset perunat ovat tietenkin vegaanisia. Pienistä annoksista vegaanisia ovat soijatikkuannos ja sipulirenkaat, kun niihin valitsee vegaanisen kastikkeen.

 • McDonald'sissa on vegaaninen McVegan-hampurilainen, jossa on soijapihvi ja vegaanista majoneesia. Sen saa tarvittaessa myös gluteenittomana. Sweet Chili Veggie McWrap on vegaaninen tortilla, jossa on täytteenä soijapihviä, vegaanista majoneesia sekä sweet chili -kastiketta. Ranskalaiset perunat ovat täälläkin tietenkin vegaaniset, ja dippikastikkeista vegaanisia ovat barbequedippi, chilidippi, currydippi, hapanimelädippi ja ketsuppi.

 • Kotipizzassa ei ole valmiina listalla vegaanista pizzaa, mutta Perfetta-pizzan voi koota täysin vegaaniseksi. Kasvisten lisäksi täytevaihtoehdoissa on Härkistä. Saatavilla on myös vegaanista juustoa. Härkis-burgerpizzan saa pyydettäessä vegaanisella juustolla

 • Amarillon listalta löytyy vegaanisena kikhernepihvejä sisältävä Fruity Salad sekä Vege-hampurilainen.

 • Classic American Dinerin valikoimissa on useita vegaanisia annoksia, kuten hampurilaisia ja täytettyjä leipiä sekä pirtelöä. Uutuutena heillä on Beyond Burger -hampurilainen, jonka saa pyynnöstä vegaanisena.

 • Scandic-hotellien ravintoloista saa valmiiksi vegaanisia Beyond Burger -hampurilaisia.

 • ABC-asemilla on saatavilla Chefs Burger falafelpihvillä sekä Falafel ja kasviksia -annos.

 • Shell Helmisimpukan valikoimissa on falafelannos, nyhtökaurahampurilainen, nyhtökaurapitsa vegaanijuustolla sekä munkkirinkilä.

 • Rolls-ketjun valikoimissa on Vegan-hampurilainen.

Kahvilat ja kioskit

Moni kahvila pitää valikoimissaan kaura-, soija- tai muita kasvimaitoja eli kahvin ja usein myös kaakaon voi saada kahvilasta vegaanisena. Jos näitä tuotteita ei mainita ruokalistassa, kannattaa kysyä, sillä joskus kasvimaidot ovat tiskin alla. Lempikahvilan myyjää voi myös pyytää ottamaan kasvimaito valikoimiinsa.

Yhä useammasta kahvilasta voi ostaa myös vegaanisia leivonnaisia, raakakakkuja sekä täytettyjä leipiä ja muuta suolaista. Munkkirinkelit tai hillomunkit voivat usein olla munattomia ja maidottomia, joten niiden kuten muidenkin leivonnaisten kohdalla kannattaa aina kysyä. 

Tässä muutamia vinkkejä kahvilaketjujen valikoimista:

 • Coffee Housen suolaisista valikoimista Hummus-toast ja Kasvis-hummusbagel ovat vegaaneille soveltuvia, ja makeina vaihtoehtoina löytyy vaihdellen mm. omenapiirakkaa, kardemummakierrepullaa ja raakasuklaapatukoita. Myös erikoiskahvin kanssa tuleva pieni Valrhona 70 % tumma suklaa on vegaanista. Valikoimissa on ajoittain pakastimessa myös gluteenitonta ja vegaanista kanelipullaa, jota kannattaa kysyä.
 • Espresso Housessa myydään vegaanisia Frapino-juomia kaurakermavaahdolla (ananas, suklaa ja mustikka).
 • Robert's Coffeen valikoimissa on vegaanisia gelatoja sekä usein myös jotain suolaista täytettyä leipää.
 • Arnoldsilla vegaanisia tuotteita ovat Kanelisokeri Original ja Kanelisokeri Jammy. Joissakin toimipisteissä on saatavilla Tipu Original eli keltainen pomadakuorrutteinen donitsi, joka on vegaaninen. Original-donitsien ja hillotäytteisten Jammyjen taikina on vegaaninen, ja joskus henkilökunta voikin tehdä pyynnöstä tummasuklaakuorrutteisia Originaleja ja Jammyja. (Cake-donitsien taikina sisältää kananmunaa.) Vege Avocado bagelin saa vegaanisena, kun pyytää vaihtamaan tuorejuuston tomaattipestoon. Kaikki Fruitiet ovat vegaanisia
 • Picnicin valikoimissa on muun muassa Härkis-patonkia ja -ruistoastia sekä mustikkamurukakkua. Täältä voit tarkistaa muut tuotteet.
 • R-kioski myy vegaanisena mm. punajuuri-hummus-kvinoasalaattia sekä falafel-hummuswrapia.  Myös R-kioskilta saa kahviin kasvimaitoa.
 • Starbucksilta saa useita eri kasvimaitoja eli monet erikois- ja makukahvit saa vegaanisena. Starbucksin valikoimissa on myös vegaanista purtavaa.

(Kuva: Dan Gold, unsplash.com)