Vegeleivonnan ABC

Munaton ja maidoton leipominen on yllättävän helppoa ja joskus jopa paljon helpompaa kuin epävege leipominen. Raaka-aineetkin löytyvät useimmiten ihan lähikaupasta. Tässä avuksesi muutama vinkki, joilla pääset alkuun!

Tutustu vegaanisiin resepteihin

Jos et ole koskaan leiponut mitään vegaanista, aloita leipomisen opettelu valmiiksi vegaanisilla resepteillä. Kamomillan konditoria -blogi on täysin keskittynyt vegaanisiin leivonnaisohjeisiin, joten sieltä on hyvä aloittaa etsit sitten täytekakkua, keksejä, muffinsseja, pullaa tai vaikka runebergintorttuja. Myös muista vegeblogeista löytyy paljon leivontaohjeita. Kokeile esimerkiksi Chocochilin timjami-sitruunakakkua tai Pidemmän korren kardemumma-mustikkakakkua.

Suomenkielisiä vegaanisia keittokirjoja voi ostaa kirjakaupoista tai lainata kirjastosta. Tuulispään leivontakirja, Puputyttö ja vohvelisankari sekä Vegeherkkuja ovat kokonaan vegaanisia. Saa vaivata -kirjan kaikki ohjeet on mahdollista tehdä vegaanisena. Myös muissa vegaanisissa keittokirjoissa on paljon leivontareseptejä.

Munien korvaaminen

Leivonnaiset pysyvät koossa, tulevat kuohkeiksi ja maistuvat hyviltä myös ilman kananmunia. Seikkaperäiset ohjeet kananmunien korvaamiseen löydät täältä.

  • Jos reseptissä on vain yksi kananmuna, sen voi useimmissa tapauksissa vain jättää pois reseptistä. 
  • Jos munia on useampi, niiden tilalle kannattaa valita jotain seuraavista: omenasose, pehmeä tofu, banaani, pellavansiemenet, vissy tai soijajogurtti. Useissa tapauksissa riittää, että taikinaan laitetaan normaalia enemmän vehnäjauhoja, nostatusaineita tai sokeria.
  • Jos kananmunat pitää vaahdottaa, etsi valmiiksi vegaaninen resepti. Esimerkiksi täytekakkupohjan reseptin ja muut vinkin hyvään täytekakkuun löydät tästä
  • Jos haluat tehdä marenkeja, ne onnistuvat helposti ilman valkuaistakin. Tarvitset vain säilykekikherneiden lientä! Ohjeen löydät täältä.

Maidon korvaaminen

Vegaaninen maitohylly on laaja ja siitä löytyy vaihtoehto lähes kaikille eläinperäisille maitotuotteille. Maitoa, jogurttia, jäätelöä, kermaa, rahkaa ja tuorejuustoa valmistetaan niin kaurasta, soijasta kuin monista muistakin raaka-aineista. Niitä käytetään samalla tavalla kuin eläinperäisiä maitotuotteita.

Kamomillan konditoriassa on paljon tietoa kasvimaitotuotteista. Tutustu näihin linkkeihin:

Valmistaikinat ja valmiit leivonnaiset

Jos haluat päästä helpolla, osta taikinat ja jopa valmiit leivonnaiset valmiina! Tavallisissa ruokakaupoissa on paljon valikoimaa vegaaneille niin keksi- kuin pakasteosastollakin. Useimmat lehti- ja torttutaikinat sekä monet piirakkapohjat ovat täysin kasviperäisiä. Vegaanituotteet.net-sivu on listannut mm. keksejä ja pullia, munkkeja sekä leivontaseoksia ja valmistaikinoita.